Šlechtické citáty:
Navigace:
Navigace webu publicistika:
Navigace webu dokumentace:
Vyhledávání:
Motto:
PROČ. JAK. KAM.
Aby bylo dobře a my
stáli pevně na nohou,
aby každý znal, co bude dál.
Staleté zkušenosti pomohou:
zemská šlechta a český král.
Sám nezmůže nikdo nic,
všichni musíme dát víc.
Přestat krást
a do kapsy si lhát,
vzájemně se hanět
a všemu jen lát.
Masaryka, Havla ctít, mít rád,
jen nechtějme dál se bát.
Vše dobré z doby odžité zas vzít,
směrem předvídatelným dál jít.
Na tisícletý příběh nově navázat,
cestou královsko-konstituční
dál se dát.
Kniha Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech
28. 2. 2017 | Redakce | Autor píše
Kniha Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech čtenáře provede světem přípravy jídel a kultury stolování na českých a moravských šlechtických sídlech od období renesance až po vystěhování šlechtických rodů z jejich domovů před druhou světovou válkou či krátce po ní. Více než 600 fotografií zachycuje autentické prostory jednadvaceti vybraných hradních a zámeckých objektů, které byly využívány pro zajištění pokrmů na šlechtický stůl, i samotné jídelny aristokracie. Popis objektů je doprovázen ukázkami původního mobiliárního fondu a obohacen o další zajímavosti z archivů vážící se k tématu, jako jsou jídelníčky, soupisy spížních či vinných zásob, recepty. Text je uváděn ve třech jazycích.
Autorka knihy Pavla Kalousová odpověděla na několik otázek.
Některé obrázky lze rozkliknout do větší velikosti.
|
Holíčská keramika z let 1750-1770, zámek Kozel |
Co Vás přivedlo na dané téma?
Na začátku to byl jen můj zájem o historii, obdiv uměleckých děl a řemeslná zručnost mistrů. Později
jsem chtěla pochopit běžný život na zámeckých sídlech. Člověku, který na zámku vyrůstá či pracuje,
se zdá vše logické a ono to také logické je. Ovšem když jste pouhý návštěvník a procházíte si vlastně
muzeum po vytýčené trase, spousty jednoduchých maličkostí vám unikne. Často nejrůznější exponáty
do zámku vůbec nepatří a dotazy na průvodce raději vzdáte, protože není v jejich silách znát odpovědi
na podrobnosti, které vás po trase napadají.
Hradní kuchyně na Bouzově |
Zámecká kuchyně pro přípravu teplých pokrmů, zámek Hluboká |
Takže snaha všechny ty věci si zblízka prohlédnout?
Dá se to tak říci. Asi kolem čtyřicítky jsem se rozhodla studovat dějiny umění a starožitnictví. Ovšem
škola je jedna věc a praxe druhá. A tak jsem po dokončení studia, vybavená teoretickými znalostmi,
požádala Národní památkový ústav o možnost pracovat na badatelské práci s tímto tématem. Měla
jsem k tomu dva dobré důvody. Přede mnou nikdo toto téma nezpracovával a s vytýčeným rozsahem
látky jsem mohla projít vlastně většinu prostor a také si nastudovat související mobiliární fond v praxi.
Ještě dnes si říkám, že to ode mne byla přinejmenším troufalost.
Detail zlacené stolní ozdoby knížete Metternicha, zámek Kynžvart | Míšeňský jídelní servis arcivévody Františka Ferdinanda d´Este, zámek Konopiště. |
Jak dlouho jste na knize pracovala?
Nejprve jsem o žádné knize neuvažovala. Moje obrovská radost, že mám povolení na pět let a mohu se
pustit do práce, přehlušila pokora a snaha něco kvalitního sepsat. Hodiny jsem strávila v archivech,
studovala vše, co se alespoň někde k danému tématu dochovalo a poté jsem pořádala výpravy na
samotné objekty. Byla to krásná, neopakovatelná práce. Historie, která psala naše dějiny, ležela přede
mnou. Bohužel i zkáza byla velmi zřetelná. Vždy jsem začínala od sklepních prostor, kde se nacházely
lednice, sklady potravin, vinné sklepy apod. V přízemí pak kuchyňské prostory. Všechny tyto
místnosti byly často velmi poničené nebo po odchodu šlechty sloužily jako kanceláře, pokladny a
sociální zázemí pro turisty. Ale na druhou stranu to byla až určitá detektivní práce. Na jednom sídle se
dochovalo to, na druhém ono a obohacená postřehy i ze zahraničí se mé informace stávaly
celistvějšími.
|
|
|
Vinný sklep, zámek Slatiňany |
Keramické nádoby na drůbeží paštiku ze schwarzenberských sbírek |
Ale nakonec jste knihu vydala.
Ano. Po odevzdání badatelské práce jsem seděla ve své pracovně a dívala se na stohy sebraných
poznámek, které jsem po těch letech nashromáždila. V tu chvíli jsem si nepřipadala připravená na
vydání knihy. Rozhodla jsem se, že budu dál pokračovat ve studiu látky. Jednou, při svých cestách
jsem narazila na naši věhlasnou českou kunsthistoričku a ta mi řekla: „S touhle prací nikdy nebudete
hotová. Vždy budete nacházet nové a nové poznatky. Prostě tu knihu vydejte.“ No a já ji poslechla.
|
|
|
Nápojové sklo a jídelní servis s rodovým erbem Trauttmansdorffů, zámek Horšovský Týn |
Renesanční jídelna, zámek Velké Losiny |
Co jste chtěla veřejnosti knihou sdělit?
Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech je nesmírně inspirující oblast kulturního dědictví pro nás
všechny. Stolování u každého aristokrata znamenalo společenskou událost. Léty prověřené postupy při
přípravě pokrmů, pečlivě poskládaná menu pro každou příležitost, důraz na dodržování pravidel
společenského chování a snaha o celkový kultivovaný dojem během konzumace jídla vytvářely
z běžného stolování obřad.
Přála bych si, aby kniha přinesla každému nejen mnoho estetických zážitků, ale i drobných postřehů,
které jsou ve všedním životě tak cenné. Další informace o knize včetně možnosti objednání najdete na
webových stránkách www.zamecke-kuchyne.eu
Zlatý sál neboli tabulnice, zámek Kratochvíle |
fotografie: Václav Hynčík, Pavla Kalousová