Vítej každý nový příchozí. I Ty.

„Shlédnutí videa s Václavem Havlem z roku 1994 inspirovalo Jiřího Troskova k napsání těchto několika vět. "Asi se mi stýská... inu politický vývoj! A nějak mě při tom napadlo pár slovních spojení: inteligent není nadávka, komunikace je o naslouchání, slušnost je ctnost, demokracie je o zodpovědnosti občana, arogance není odvaha a láska je dar, jenž si nelze vynutit."“ Zobrazit celý citát »

Jiří baron Troskov a jeho inspirace



Thun-Hohenstein, Friedrich *30.6.1942

20. 12. 2018 | Jan Drocár | Osobnosti

 

OTEC
Arnošt (Ernst) 

hrabě Thun-Hohenstein

*9.1.1905 Kvasice † 3.10.1985 Feldafing

MATKA
Marie Terezie 

baronka z Wiederspergu

*14.7.1911 Plandry † 15.2.2007 Mnichov

Friedrich
hrabě Thun-Hohenstein

*30.6.1942 Kvasice

Herec a režisér Friedrich hrabě Thun-Hohenstein se narodil jako čtvrtý syn signatáře
3. šlechtické deklarace Arnošta hraběte Thun-Hohensteina a jeho manželky Marie Terezie, rozené baronky Wiederspergerové z Wiederspergu, která pocházela z Jihlavska. Friedrichovým rodištěm je zámek Kvasice nedaleko Kroměříže, kde rodina trvale sídlila. Jak jediný z bratrů má syna, který je tak jediným pokračovatelem této větve rodu.

1. oo

25.4.1970 Perchting (rozv.)

PARTNER

Gabriele Bleyler
*19.10.1941 Fürstenfeld

OTEC PARTNERA
Albert Bleyler
MATKA PARTNERA
Franziska Koerbling

POTOMCI

Gioia
Maximilian

*16.4.1974
*21.2.1977

2. oo

18.2.1999 Venedig (rozv.)

PARTNER

Gabriele Schniewind
*11.3.1952 Mnichov

OTEC PARTNERA MATKA PARTNERA

POTOMCI

Friedrich Ernst Peter Paul Maria hrabě Thun-Hohenstein

Převzato z Filmové databáze FDb.cz

Rakouský herec Friedrich von Thun se před kamerou začal častěji objevovat až v devadesátých letech a z řady filmových či televizních rolí jej mohou znát i čeští diváci, předtím se věnoval hlavně divadlu. Pochází z významné šlechtické rodiny Thun-Hohensteinů, která vlastnila obrovský pozemkový majetek v Čechách a na Moravě, jeho celé jméno zní Friedrich Ernst Peter Paul Maria hrabě von Thun-Hohenstein. O významu rodu více napoví fakt, že Friedrichův dědeček kníže Jaroslav Thun-Hohenstein (*1864 † 1929) byl švagrem zavražděného následníka trůnu arcivévody Františka Ferdinanda.

Friedrich se narodil jako čtvrtý syn hraběte Arnošta Thun-Hohensteina a jeho manželky Marie Terezie, rozené baronky Wiederspergerové, která pocházela z Jihlavska. Friedrichovým rodištěm je zámek Kvasice nedaleko Kroměříže, kde rodina trvale sídlila. Po druhé světové válce byli všichni Thun-Hohensteinové zařazeni do odsunu, kvasičtí Thunové ale byli nuceni ještě tři roky strávit ve sběrném táboře v Československu, až v roce 1949 jim bylo umožněno vycestovat k příbuzným do Rakouska.

Již za studií na klášterním gymnáziu v rakouském Seckau se Friedrich angažoval jako amatérský divadelník ve školním souboru, po maturitě pak studoval germanistiku a divadelní vědu v Mnichově. Mezitím bral soukromé hodiny herectví, cestu na profesionální divadelní jeviště a k prvním filmovým rolím mu zprostředkoval významný režisér Axel von Ambesser. Divákům v kinech se zviditelnil v roli Franze Reisera, kterou hrál ve čtyřech filmech natočených podle literárních předloh spisovatele Ludwiga Thomy. Prvním z těchto filmů byla komedie HISTORKY ULIČNÍKŮ (Lausbubengeschichten, 1964) režiséra Helmuta Käutnera, na ni navazovaly další tři snímky z let 1965-1967, vzhledem ke specifikům bavorského humoru z přelomu 19. a 20. století měly ale ohlas pouze v Německu.

Friedrich von Thun (Bayerischer Filmpreis 2012)Z Thunovy další filmografie stojí za připomenutí britské drama DOHODA K (Assignment K, 1968), mimo jiné s účastí Jana Wericha. Pokud se později objevoval před kamerou, od počátku sedmdesátých let to byla hlavně televize, doménou jeho uměleckých aktivit však nadále zůstávalo divadlo, jeho stálým působištěm bylo mnichovská scéna Münchner Kammerspiele. V roce 1970 se oženil s módní návrhářkou Gabrielou Bleyler, s níž měl dvě děti, syn Max von Thun (*1977) je dnes též úspěšným hercem.

Z rostoucího počtu rolí pro německou či rakouskou televizi Friedrich von Thun osobně vyzdvihuje rakouský televizní film o židovské rodině v Rakousku ze třicátých let EINE BLAUßBLAUE FRAUENSCHIFT (1984), v němž hrál hlavní roli; tento titul byl oceněn na festivalu televizní tvorby v Monte Carlu. Dá se říct, že teprve tehdy se Friedrich von Thun stal vyhledávaným televizním hercem a v Německu a Rakousku od té doby pracoval pro televizi několikrát ročně. Režiséři si jej tehdy oblíbili pro role dobře situovaných pánů středního věku, nezřídka se šlechtickým titulem.

Takový typ postav ostatně představuje i role, která jej nejvíce zviditelnila u nás. Byl to pražský nakladatel Ferdinand von Bruckner, který se stane milencem hlavní hrdinky (Libuše Šafránková) a otcem jejího nemanželského dítěte v seriálu NÁHRDELNÍK (1992). Vzápětí byl osloven i Stephenem Spielbergem pro úlohu důstojníka SS Rolfa Czurdy ve filmu SCHINDLERŮV SEZNAM (Schindler’s List, 1993). V televizi pak nadále hrál řadu skutečných historických i fiktivních postav, několik let strávil v titulní roli německého seriálu PŘÍPADY PROFESORA CAPELLARIHO (Die Verbrechen des Professor Capellari, 1998-2004).

Se svou první manželkou se rozvedl v roce 1984, o patnáct let později se znovu oženil s Gabriele Schniewind, v roce 2009 se s ní ale rozešel. Friedrich von Thun dodnes točí pro televizi, k jeho mimouměleckým aktivitám připomeňme, že v roce 2008 za značného zájmu místní veřejnosti navštívil se svými sourozenci rodné Kvasice na Moravě.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Friedrich von Thun, rakúsky herec. Narodil sa v Kvasiciach na Morave 30. júna 1942, v tom čase Kwassitz, Protektorát Čechy a Morava. Jeho plné rodné meno je Friedrich Ernst Peter Paul Maria Graf von Thun und Hohenstein.

Narodil sa ako najmladší zo štyroch synov z piatich detí grófa Ernsta von Thun und Hohenstein (1905 – 1985) a Marie Therese Wiedersperger von Wiedersperg (1911). Po vojne v roku 1945 vo vyvlastnení majetku rodiny bol 3 roky internovaný v československom tábore spolu s rodičmi a s bratmi, Jaroslavom (1935), Johannom (1936 – 1993) a Franzom. Potom opustili Moravu a presťahovali sa do rakúskeho Štajerska. Tam ukončil gymnázium v Seckau.

V roku 1949 sa mu narodila sestra Elisabeth. V roku 1962 sa spoznal so známym hercom a režisérom Axelom von Ambesser, ktorý mu ponúkol menšiu filmovú úlohu vo filmoch Kohlhiesels Töchter a Heirate mich, Cherie. Prvú hlavnú úlohu dostal vo filme Die fromme Helene, pričom už hral v mníchovskom renomovanom divadle Münchner Kammerspielen.

Jeho umelecká tvorba je zahrnutá vo vyše stovke televíznych a filmových úlohách. Pre televíziu ORF spolupracuje v dokumentárnej tvorbe. V roku 1970 sa oženil s Gabrielou Bleyer (1941) a má dcéru Katharinu (1974) a syna Maximiliána (1977). Maximilian Romedio Johann – Ernst je tiež hercom.

Druhýkrát sa oženil v roku 1999 s Gabrielou Schniewind. V r. 1914 v Sarajeve zavraždená manželka korunného princa Františka Ferdinanda, kňažná Sophia von Hohenberg, rodená grófka Chotková, bola sestrou jeho babičky Márie, grófky von Thun und Hohenstein rodenej Chotkovej (1863 – 1935). Za svoje dielo bol raz nominovaný a získal 3 ceny.

Filmografia:

1964: Lausbubengeschichten
1965: Tante Frieda – Neue Lausbubengeschichten
1965: Die fromme Helene
1966: Onkel Filser – Allerneueste Lausbubengeschichten
1970: o.k.
1972: Schulmädchen-Report -3 časť
1979: Sonntagskinder
1986: Ginger und Fred – Ginger a Fred
1990: Zwei Supertypen in Miami 01 – s Bud Spencerom
1990: Der schönste Busen der Welt (Krátky film)
1993: Schindlers Liste – Schindlerov zoznam
1997: Die Apothekerin
2003: Hitler – Der Aufstieg des Bösen – Hitler: vzestup zla (gen. Erich Ludendorff)

Televízna tvorba :

1984: Eine blaßblaue Frauenschrift,
1997: Post Mortem – Der Nuttenmörder mit Thomas Rühmann
1997: Lamorte
1999: Vino Santo,
2001: Herzensfeinde
2004: Der Arme Verschwender,
2006: Zodiak
2007: Zeit zu leben
2008: Entführt!
2008: Annas zweite Chance
Seriály:
1968: Telekurs für Autofahrer
1978: Wallenstein
1978: Fünf Freunde
1987: Das Erbe der Guldenburgs
1992: Das Kollier – s Libušou Šafránkovou
1992: Die Habsburger – Dokument ORF a ZDF
1993–1996: Ärzte
2003: Hitler – Der Aufstieg des Bösen (Hitler – The Rise of Evil)
2008: Dell & Richthoven
Derrick,
Der Bastian,
Der Bulle von Tölz,
Die Abenteuer des jungen Indiana Jones
Die Verbrechen des Professor Capellari,
Radetzkymarsch
Ringstraßenpalais
Tatort

Autor: cicis





Copyright © Jan DrocárPavel Loužecký, 2009–2019  |  O nás